marți, 15 ianuarie 2008

Martha Bibescu

Ultima locuinta a Marthei Bibescu, in Ile St. Louis. La fereastra de la primul etaj a vazut-o Igirosianu, batrina si foarte mioapa. Apartamentul era proprietatea lui Anton Bibescu. (Aveam o poza cu un interior, daca o gasesc o scanez si o pun aici.)
In 1997 la intrare inca mai era o placa de marmura care amintea de trecerea principesei pe acolo. A urmat o renovare exterioara si placa a disparut.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Nu, placa memoriala nu a disparut dupa renovare... din pacate. Fisurata, ea e fost furata (da, furata) undeva inainte de 2003 ; cladirea de la 45, quai de Bourbon inca nu era renovata si locul in care fusese asezata placa era inca vizibil, conturat de praf... Renovarea actuala s-a facut, daca memoria nu ma inseala, in 2006. Placa a fost furata de un grup cunoscut primariilor de arrondisment din Paris, bizar in alegerea lui de a subtiliza placi memoriale de pe cladiri, probabil cu scopul de a le refolosi ca materie prima.
Acolo am intalnit-o pe Priscilla Hodgson-Bibescu, fiica lui Anton Bibescu si a Elisabetei Asquith. Actualmente, apartamentul Bibescu-Hodgson apartine unei familii de conti francezi, Largentaye (foarte simpatici, de altfel). Panorama oferita de ferestre e absolut incântatoare.

LG spunea...

In 1997 am fotografiat-o, in 1999 erau schele pe fatada cladirii si placa disparuse.

Raluca spunea...

De ce nu se publica in Romania Martha Bibescu? Priscilla Hodgson-Bibescu a avut un destin foarte pitoresc. Si ea parca a scris.
Cautam ceva despre Martha Bibescu, am dat peste blogul tau, unde constat ca iti place "dulce mahala", pe care il citesc mereu!

Anonim spunea...

S-au tot publicat Jurnalele Marthei Bibescu, si cartile ei, ba cjiar biografia lui Diesbach.

Anonim spunea...

Revin din cand in cand la acest blog si astept sa vad poza de interior.Poate, poate...
Am dat candva intalnire in fata acestei cladiri unei prietene, tot din Romania si in lipsa placii i-a trebuit mult s-o gaseasca.Poate facem ceva sa repunem placa!
Multumesc corespondentilor anteriori pentru informatiile adaugate.
Cu stima,
RS

Anne spunea...

Martha Bibescu a fost si va ramane ceva fara de pret, printesa tarii noastre!

Anonim spunea...

invatat o multime

Anonim spunea...

Radu Negrescu-Sutu - Paris

Placa exista prin anii '90, când am fotografiat-o, apoi a fost scoasà de Primàrie, invocând ca motiv ,,colaborarea'' Marthei Bibescu cu inamicul.